Code geel: Er is in Flevoland momenteel een waarschuwing van kracht.   Lees meer

Werkzaamheden

Groot onderhoud bruggen en sluizen

Locatie

16 verschillende locaties in Flevoland

Periode

2018 - 2023

Locaties bruggen en sluizen in de provincie

Provincie Flevoland werkt momenteel aan de renovatie van alle beweegbare bruggen en sluizen. Op 17 februari 2020 starten we met de werkzaamheden aan de Urkersluis. Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar het nieuwsbericht over de Urkersluis.

Renovatie noodzakelijk

Flevoland is de jongste provincie van Nederland en kan alleen bestaan met een goed functionerend systeem van bruggen en sluizen. Dankzij de sluizen kunnen de ruim 400.000 inwoners op 6 meter onder de zeespiegel veilig wonen en werken. Zonder bruggen en sluizen is Flevoland in feite niet meer dan een enorme onbereikbare plas water. Ongeveer 75 jaar na het droogvallen van de Noordoostpolder is het duidelijk dat de modernisering van de bruggen en de sluizen niet langer op zich kan laten wachten. De provincie gaat daarom de komende jaren aan de slag met het programma ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’ en trekt hier ongeveer 60 miljoen euro voor uit. Een bijzonder programma waarin de nieuwste inzichten over techniek samenkomen met de eisen die onze samenleving stelt aan een moderne infrastructuur. Het gaat onder meer om het renoveren of vervangen van sluisdeuren, brugvallen en steigers, maar ook om het vernieuwen van de elektrotechnische installaties. Sinds 2014 worden alle bruggen en sluizen op afstand vanuit het provinciehuis bediend, dit vraagt om installaties die aansluiten bij deze tijd. 13 bruggen en 11 sluizen worden in één programma gemoderniseerd om weer jarenlang mee te kunnen als onmisbare schakels voor een veilig en bereikbaar Flevoland.

Overleg

Grote uitdaging is dat tijdens de renovatiewerkzaamheden de provincie, zowel via de weg als het water bereikbaar blijft. Omleidingsroutes, soms van behoorlijke omvang, zijn echter niet te voorkomen. De renovatie gaat soms gepaard met het stremmen van een sluis of een brug. Om hier de goede keuzes in te maken, is er tijdens de het hele uitvoeringsperiode veel afstemming nodig. Dan gaat het natuurlijk om de inwoners van de provincie, maar bijvoorbeeld ook om bedrijven, de landbouw, de scheepvaart en politie, brandweer en ambulances.

Vijf jaar

Eind maart 2023 moet alles klaar zijn. In mei 2018 is bekend geworden welke aannemersbedrijven de renovatiewerkzaamheden gaat uitvoeren. Zij maken een plan wanneer aan welke sluis of brug gewerkt gaat worden. In totaal gaat het om 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen op 16 verschillende locaties in de provincie. Open hier de planning van de werkzaamheden.

Hoe

Waarom

  • Omdat de bruggen en sluizen in goede conditie moeten zijn om vlot en velig gebruik te maken van de weg en de vaarweg
  • Omdat de sluizen belangrijke schakels zijn in de waterkering van de polders. Deze moeten goed werken om veilig onder de zeespigel te kunnen leven.
  • Om het aantal storingen van de bruggen en sluizen te verminderen. Met deze renovatie wordt het 'op afstand'-bedieningssyteem gemoderniseerd, zodat alle bruggen en sluizen op eenzelfde system gaan werken.

Planning

Voordat op locatie gestart kan worden met de renovatiewerkzaamheden moet er eerst een ontwerp gemaakt zijn voor het nieuwe bedieningssysteem. Het is de bedoeling dat elke brug en sluis die gerenoveerd is op het nieuwe bedieningssysteem over gaat. Er zullen dus een tijdje twee bediensystemen naast elkaar functioneren, waarbij het nieuwe systeem steeds groter wordt en het aantal bruggen en sluizen via het oude systeem werkt kleiner wordt. De planning die gemaakt is blijft altijd een principe-planning. Mochten er ontwikkelingen zijn in de omgeving, die een aanpassing noodzakelijk maken, dan zal daar zoveel mogelijk op worden ingespeeld. Het is en blijft lastig om vier jaar vooruit te kijken en voor vier jaar definitief te plannen. De tijdsplanning, waar vanuit wordt gegaan is de volgende:

2019 Voorbereiding
Ontwerpen nieuw bedieningssysteem
2020 Urkersluis, kwartaal 1
Arie de Witbrug, kwartaal 3
Friese Sluis, kwartaal 4
2021 Tollebekerbrug, kwartaal 1
Zwolse brug, kwartaal 1
Elburger brug, kwartaal 2
Ketelsluis, kwartaal 4
Kampersluis, kwartaal 4
2022 Voorstersluis, kwartaal 1
Noordersluis, kwartaal 1
Marknessesluis, kwartaal 3
Vaartsluis, kwartaal 4
Zuidersluis, kwartaal 4
2023 Vollenhoverbrug, kwartaal 1
Larserluis, kwartaal 1

Delen op social media

Foto van de Urkersluis

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor algemene vragen kunt u het beste contact opnemen met Provincie Flevoland via telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevowegen.nl.

Wilt u op de hoogte worden gehouden omtrent dit project?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt regelmatig updates rondom dit specifieke project, waardoor u altijd op de hoogte bent.

Aanmelden voor nieuwsbrief