Werkzaamheden

Fiets- en voetgangersbrug Waterlandseweg (N305)

Locatie

Over de Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart, ter hoogte van landschapskunstwerk de Groene Kathedraal en bedrijventerrein Stichtsekant.

Periode

De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug Waterlandseweg start begin 2019 en duurt tot eind 2019.

FIETS- EN VOETGANGERSBRUG WATERLANDSEWEG (N305)

Het komende jaar bouwt de provincie een fiets- en voetgangersbrug over de verdubbelde Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart in Almere, ter hoogte van landschapskunstwerk de Groene Kathedraal en bedrijventerrein Stichtsekant. De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug zorgt ervoor dat buspassagiers die uitstappen bij de bushalte Stichtsekant veilig kunnen oversteken, terwijl het verkeer over de Waterlandseweg gewoon kan doorrijden. Doordat de fiets- en voetgangersbrug over de Hoge Vaart heengaat, ontstaat een verbinding tussen het Cirkelbos aan de zijde van Stichtsekant en het Kathedralenbos aan de zijde van het in ontwikkeling zijnde stadsdeel Oosterwold. Deze verbinding vergroot het fietspadennetwerk voor de inwoners van Almere en biedt de recreatieve wandelaar een nieuwe route langs de bijzondere plekken in de buurt.

LIGGERBRUG

Bij de uitvraag voor het aanleggen van de fiets- en voetgangersbrug heeft de provincie aangegeven de vormgeving van de brug erg belangrijk te vinden. Het ontwerp van een duurzame, 240 meter lange liggerbrug met 8 overspanningen van aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. kwam als winnend ontwerp uit de aanbesteding.

DUURZAAM EN BEELDBEPALEND

De materialen die gebruikt worden voor de liggerbrug zijn beeldbepalend en duurzaam, namelijk Cortenstaal en hout. Cortenstaal veroudert mooi, is goed te hergebruiken, heeft geen afwerking nodig en behoeft vrijwel geen onderhoud. Het hout dat gebruikt wordt voor de brugleuningen en zitbanken is hardhout dat in Almere gerecycled is. Vanaf de zitbanken kan de gebruiker aan de oostkant uitkijken op de Groene Kathedraal. Aan de westkant is een uitkijkpunt in de richting van het monument voor de Peetvaders van Almere boven op de Berg ‘Almere Boven’ in het Museumbos.

LIFT

Om de bushalte Stichtstekant te bereiken vanaf de fiets- en voetgangersbrug is de brug voorzien van een spiltrap. Mindervalide reizigers kunnen gebruik maken van een glazen lift die zich in de as van de trap bevindt.

Hoe

Waarom

  • De fiets- en voetgangersbrug garandeert een veilige oversteek vooral voor werknemers van een van de bedrijven die bij bushalte Stichtsekant uitstappen.
  • Het verkeer op de Waterlandseweg kan vlotter doorrijden nu er geen verkeerslichten meer nodig zijn voor de oversteek van buspassagiers.
  • De fiets- en voetgangersbrug verbindt het Cirkelbos met het Kathedralenbos en het in ontwikkeling zijnde stadsdeel Oosterwold. Dit zorgt voor een mooie, interessante route voor recreatieve fietsers en wandelaars.

Planning

In 2017 is een aanbesteding voorbereid waarbij een ontwerpopgave onderdeel uitmaakt van de uitvraag aan de markt. Op 31 juli 2018 is de opdracht voor de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart definitief gegund aan aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. Met de gunning van de opdracht is de aanbestedingsfase afgerond en begint de uitvoeringsfase. Dinsdag 26 februari wordt er gestart met het aanbrengen van de voorbelasting. Door de aanwezige ondergrond van klei en veen moet er eerst extra belasting, in de vorm van zand, worden aangebracht om later verzakkingen te voorkomen als de brug geplaatst is. De aangebrachte voorbelasting van zand moet circa 8 maanden blijven liggen. De grond voor deze voorbelasting wordt vanaf 26 februari aangevoerd. Dit zorgt voor extra verkeersbewegingen richting de projectlocatie en in- en uitrijdend bouwverkeer op het industrieterrein.

Wanneer zijn we klaar?

Eind juli 2018 Aannemer bekend
Eind februari 2019 Aanbrengen van de voorbelasting
Eind 2019 Brug gereed

Delen op social media

Wegwerkzaamheden sfeerafbeelding bellen

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor algemene vragen kunt u het beste contact opnemen met Provincie Flevoland via telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevowegen.nl.