Nieuws

Fietsers in Flevoland krijgen sneller groen dankzij app

Flevoland is de eerste provincie die in de hele provincie slimme fietsverkeerslichten heeft staan. Als fietsers in Flevoland de app Schwung geïnstalleerd hebben hoeven ze minder vaak te wachten voor een rood licht en zijn ze sneller op hun bestemming. Dit betekent meer comfort en betere doorstroming voor fietsers. Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie en wethouders Jan Hoek van Almere, Ed Rentenaar van Lelystad en Anjo Simonse van gemeente Noordoostpolder fietsten op donderdag 11 april met de app door het eerste slimme verkeerslicht in Almere. Ook de Fietsersbond en de bedenkers van de app, koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis, fietsten mee.

De bestuurders staan klaar om op de fiets te stappen

Schwung
Schwung is de oplossing die ervoor zorgt dat fietsers sneller op hun bestemming zijn met minder stops bij verkeerslichten op hun route. De app op de smartphone van de fietser staat in verbinding met de verkeerslichten op zijn route. Hierdoor wordt de fietser eerder gesignaleerd en kan er eerder groen licht worden aangevraagd. Schwung leert de dagelijkse fietsroutes die een gebruiker aflegt en weet daardoor bij welke richting van het kruispunt de fietser wil oversteken.

Smart Mobility
De inzet van slimme verkeerslichten geeft invulling aan één van de actiepunten uit het Smart Mobility actieplan 2017 – 2020: “Als provincie willen we graag kansen benutten die nieuwe informatie- en communicatietechnologieën ons bieden. Met een slimme techniek als Schwung maken we het fietsgebruik aantrekkelijker, de bereikbaarheid groter en we zetten in op duurzame mobiliteit”, aldus gedeputeerde Jan de Reus.

Verkeersveiligheid
Omdat verkeersveiligheid belangrijk is, is de app gedurende de reis offline en is niet te openen wanneer de fietser in beweging is. De Schwung app detecteert automatisch dat er gefietst wordt en de app start dan vanzelf en schakelt ook weer uit als er niet meer gefietst wordt. Achteraf wordt de fietser geïnformeerd hoe vaak hij tijdens zijn rit een kruispunt met Schwung is gepasseerd en hoe vaak hij sneller door groen heeft kunnen gaan. De app is gratis te downloaden via de Appstore en de Playstore.

Geplaatst op 11 april 2019

Schwung is nu door fietsers in de hele provincie te gebruiken

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen