Nieuws

Afsluiting fietspad N309 Dronterweg (Lelystad-Dronten)

Pagina update 12 december 2019

Op donderdag 12 december 2019 is het fietspad weer opengesteld. In het voorjaar van 2020 wordt het beschadigde traject nog hersteld en de belijning aangebracht. Tevens wordt het fietspad deze winterperiode niet gestrooid.

Pagina update 18 november 2019

Door het slechte weer van afgelopen weken heeft het aanbrengen van het beton vertraging opgelopen. Inmiddels is het beton aangebracht, maar is het nog onvoldoende uitgehard om het fietspad veilig te kunnen openstellen voor gebruik. De geplande opening van 1 november 2019 is verplaatst naar vrijdag 13 december 2019, in tegenstelling tot een eerder bericht. Tot die tijd blijft het fietspad afgesloten voor alle gebruikers.

Planning
Het fietspad langs de Dronterweg is sinds september gesloten vanwege werkzaamheden. In de originele planning kon het fietspad op vrijdag 1 november weer open. Na het verwijderen van het asfalt volgde echter een periode van flinke regenbuien. De fundering waarop het beton moet worden aangebracht is hierdoor doorweekt geraakt. Daardoor kan het zware materieel dat het beton moet aanbrengen er niet overheen rijden. Daarnaast zijn ook (relatief) droge omstandigheden nodig om het beton zelf aan te kunnen brengen. Omdat beton een uithardingsperiode van minimaal drie weken kent, moest de geplande opleverdatum naar achteren geschoven worden.

Extra bus
Sinds de start van het project rijdt bus 163 ’s middags (om 15.00 uur) een keer extra richting Lelystad. Deze extra dienst (om 15.00 uur) wordt gehandhaafd tot het einde van het project.

Omleiding fietspad

Van maandag 2 september tot en met vrijdag 1 november 2019 is het fietspad langs de N309 Dronterweg afgesloten wegens werkzaamheden. (Brom)fietsers tussen Lelystad en Dronten rijden deze periode om.

Traject & planning
Het fietspad langs de Dronterweg wordt opgeknapt tussen de Swifterringweg en de Lisdoddeweg. Daarnaast wordt ook de oversteek bij de Roodbeenweg aangepakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag 2 september tot en met vrijdag 1 november 2019. In deze periode is het fietspad gesloten. Door de werkzaamheden zo laat mogelijk in het jaar uit te voeren proberen we de (brom)fietsers zoveel mogelijk te ontzien. Nog later in het jaar is niet mogelijk in verband met de benodigde (stabiele) weersomstandigheden.

Reisinformatie (brom)fietsers
Tijdens het werk is het fietspad dicht tussen de Swifterringweg en Lisdoddeweg. (Brom)fietsers kunnen dan gebruikmaken van de Wisentweg als omleidingsroute.

Inzet extra bus
Vanaf woensdag 20 september rijdt er een extra bus 163 van Dronten naar Lelystad. Deze bus vertrekt om 15.00 uur vanaf Dronten, Station en arriveert om 15.29 uur op Lelystad, Station. Op deze manier bieden we een alternatief voor scholieren die normaliter op de fiets gaan (wat nu niet kan door de werkzaamheden aan het fietspad langs de Dronterweg). Voor alle reisinformatie over bus 163, bezoek ovregioijsselmond.nl.

Omleiding fiets

Reisinformatie wegverkeer
Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober gaat de Dronterweg dagelijks dicht tussen 09.00 en 15.00 uur. In deze periode wordt een veilige fietsoversteek gemaakt bij de kruising met de Roodbeenweg. Verkeer tussen Dronten en Lelystad rijdt deze dagen om via de Rietweg en Larserringweg.

Juiste kaart DW auto

Meer zien, minder sturen & veilig oversteken
Het fietspad langs de Dronterweg heeft een aantal bochten. Om deze bochten beter zichtbaar en herkenbaar te maken, wordt in het midden van het fietspad LED-verlichting op zonne-energie geplaatst. Dit vergroot de attentiewaarde en verhoogt daarmee de veiligheid op het fietspad. Voor extra veiligheid wordt bij een aantal bochten de bocht flauwer gemaakt, zodat (brom)fietsers de bocht eenvoudiger kunnen nemen. Op de kruising met de Roodbeenweg wordt een veilige oversteek gemaakt. Er komt een middengeleider zodat (brom)fietsers in het midden van de weg kunnen wachten en dus slechts één rijstrook per keer hoeven oversteken. Hiervoor moet de aansluiting met het fietspad iets worden verlegd.

Duurzaam beton
Het asfalt wordt vervangen door duurzaam beton. Een betonnen fietspad is vlak en stroef wat zorgt voor rijcomfort en veiligheid. Ook heeft beton weinig onderhoud nodig en kent het een lange levensduur van ten minste 50 jaar. In 2017 is Provincie Flevoland gestart met het gebruik van duurzaam beton. Beton bestaat voor een groot gedeelte uit cement en door dat te vervangen door een duurzamer materiaal heeft het beton een tot wel 65% lagere CO2-uitstoot. Andere fietspaden die eerder zijn voorzien van dit beton liggen langs de Houtribweg (Lelystad), Urkerweg (Noordoostpolder), Zeewolderdijk en Spiekweg (Zeewolde).

Meer informatie
Heeft u een vraag over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 – 265 566 of stuur een e-mail naar werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over dit project.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen