Code geel: Woensdagmiddag zware windstoten in het Waddengebied   Lees meer

Nieuws

Chroom-6 gevonden op enkele plekken van Flevolandse bruggen en sluizen

Uit onderzoek, in het kader van het provinciale programma ‘ Groot onderhoud bruggen en sluizen’, blijkt dat in verf op verschillende onderdelen van de (beweegbare) bruggen en sluizen chroom-6 aanwezig is. Ter voorbereiding van het groot onderhoud aan de bruggen en sluizen, dat de komende 4 jaar uitgevoerd gaat worden, zijn alle 16 objecten (bruggen, sluizen en brug/sluis-combinaties) onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van chroom-6. De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat op 12 van de 16 objecten op enkele plekken verf met chroom-6 is aangetroffen.

Foto van een brugleuning

Beschermende maatregelen

Dit is voor provincie Flevoland de eerste keer dat we hiermee geconfronteerd zijn. Rijkswaterstaat, ProRail, andere provincies en gemeenten zijn ons hier de afgelopen jaren al in voorgegaan. Er bestaat nog geen landelijke richtlijn hoe om te gaan met chroom-6. Een geverfd oppervlak met chroom-6 houdende verf is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Pas als zo’n oppervlak bewerkt gaat worden, bijvoorbeeld door het te schuren, kunnen chroom-6 deeltjes loskomen. Die deeltjes kunnen gevaarlijk zijn. Daarom zijn bij onderhoudswerkzaamheden of sloopwerkzaamheden van dergelijke objecten beschermende maatregelen noodzakelijk. In Flevoland gaan we hier als volgt mee om. Zodra er onderhoud aan een object met chroom-6 uitgevoerd moet worden, gaan we de aanwezige chroom-6 verwijderen.

Onderzoek

Voor het ‘Groot onderhoudsprogramma aan de bruggen en sluizen’ betekent dit, dat er nu een verdiepend onderzoek wordt uitgevoerd naar de plekken waar chroom-6 is aangetroffen. Op basis van dit onderzoek wordt een plan voor verwijdering van chroom-6 gemaakt. Voor de overige infra-objecten, bijvoorbeeld verkeerslichten en hekwerken op viaducten, starten we op korte termijn met een quickscan naar de aanwezigheid van chroom-6. Zo  hebben we van ons hele areaal inzichtelijk waar chroom-6 is toegepast. Verf met chroom-6 is in het verleden, vanwege de roestwerende werking, op veel plekken toegepast. Vooral op stalen constructies zoals bruggen, sluizen en viaducten. Nadat begin jaren ’90 duidelijk werd dat chroom-6 kankerverwekkend is, is het gebruik van chroom-6 sinds 1993 in Nederland verboden.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen