Code geel: Vanaf woensdag aanhoudende hitte   Lees meer

Nieuws

Gedeputeerde Jan de Reus bezoekt Urkersluis

Vrijdag 6 maart 2020 bezocht gedeputeerde Jan de Reus de werkzaamheden bij de Urkersluis. Dit is de eerste sluis die vanuit het programma groot onderhoud bruggen & sluizen gerenoveerd wordt. Alle 13 bruggen en 11 sluizen die de provincie bedient worden gemoderniseerd. De werkzaamheden aan de Urkersluis zijn inmiddels 3 werken bezig. Alles verloopt volgend schema. In totaal duren de werkzaamheden 9 weken. Vrijdag 17 april 2020 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Werkzaamheden Urkersluis
Bij de Urkersluis vervangen we op dit moment de schuiven in de omloopriolen. Deze schuiven zorgen ervoor dat het water in en uit de sluis stroomt. Verder vervangen we de installaties die de sluisdeuren openen en sluiten. Ook worden de glijstangen en de slagbomen vervangen. Tot slot voeren we betonreparaties uit en brengen we nieuwe veiligheidsvoorzieningen aan. De steigers en de remmingwerken aan beide kanten van de sluis vernieuwen we op en later moment, waarschijnlijk later dit jaar. Voor deze werkzaamheden hoeven we weg en de sluis niet af te sluiten. Meer informatie over de werkzaamheden en de omleiding vindt u bij nieuwsberichten.

Overlast beperken
We willen dat bewoners, bedrijven, weg- en vaarweggebruikers zo min mogelijk last hebben van onze werkzaamheden. Daarom zoeken we in goed overleg met de gemeente, bedrijven, hulpdiensten en andere betrokkenen naar manieren om de overlast zo klein mogelijk te houden. Het handmatig schutten, het laten passeren van de sluis, van de beroepsvaart is daar een voorbeeld van. 9 weken lang geen schip de sluis laten passeren is voor sommige bedrijven te lang. Met deze bedrijven hebben we afgesproken dat we, tijdens de periode waarin we aan de sluis werken, schepen handmatig schutten op 2 momenten. Tijdens het werkbezoek van de gedeputeerde werd er een vrachtschip handmatig geschut.

Nieuw bediensysteem
Belangrijk onderdeel van de renovatie van de sluis is de bouw van een nieuw bediensysteem. Onze bruggen en sluizen worden vanuit het provinciehuis bediend. Elke brug of sluis heeft nu nog een eigen manier van bedienen. Na de renovatie hebben onze bruggen en sluizen hetzelfde, nieuwe bediensysteem. Daardoor wordt het bedienen gemakkelijker maar vooral ook veiliger. Op 2 plaatsen in Flevoland bouwen we bediencentrales voor nood: bij de Urkersluis op Urk, en bij de Noordersluis in Lelystad. Mocht de bediencentrale in het provinciehuis uitvallen, dan kunnen de bruggen en sluizen vanuit de noodcentrales bediend worden. Gedeputeerde Jan de Reus: ”In 2023 is er 60 miljoen euro geïnvesteerd. Dan zijn 13 bruggen en 11 sluizen gerenoveerd. Ook staat er en gemoderniseerde bediencentrale waarmee we jaren vooruit kunnen. Zo blijft Flevoland over de weg en over het water vlot en veilig bereikbaar”.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen