Code geel: Woensdagmiddag zware windstoten in het Waddengebied   Lees meer

Nieuws

Hoge Vaart wordt nog groener

In 2018 is de provincie gestart met het vervangen van de noordkant van de oeverbeschoeiing van de Hoge vaart tussen Zeewolde en Almere. Deze maand (maart 2020) zijn de werkzaamheden op dit traject afgerond.

Wat hebben we gedaan?
De bestaande houten en betonnen oeverbeschoeiingen zijn vervangen door duurzame, glooiende oevers. Deze oevers worden straks door de natuur overgenomen waardoor er mooie groene oeverwal ontstaat. Op andere plaatsen zijn de betonnen damwanden versterkt met houten balken. Tijdens de werkzaamheden is de aanlegsteiger ‘Maaserhard’ tijdelijk verwijderd. In de loop van dit jaar komt daar een nieuwe steiger voor in de plaats waar recreanten kunnen afmeren. Komend jaar gaat de provincie meer oeverbeschoeiingen in Flevoland vervangen.

Waarom natuurvriendelijke oevers?
Om een betere leefbare plek te maken voor de (water)planten en dieren leggen we waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aan. Deze oevers lopen geleidelijk af van land naar water. In tegenstelling tot steile (betonnen) oevers, bieden natuurvriendelijke oevers leefbare ruimte voor dieren en (water)planten. Planten trekken verschillende (zoog)dieren aan die er voedsel kunnen zoeken of schuilen. De waterplanten die er staan of gaan groeien zijn mooi maar hebben ook een zuiverende werking en zijn dus goed voor de waterkwaliteit. Daarnaast kunnen in het water geraakte dieren makkelijker uit het water komen. Tot slot bieden natuurvriendelijke oevers straks een mooie aanblik voor de recreatievaarders.

Meer informatie
Heeft u een vraag over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 – 265 566 of stuur een e-mail naar werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over onze vaar(weg)werkzaamheden.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen