Nieuws

Opdracht aanleg fiets- en voetgangersbrug Waterlandseweg gegund

Een bezoek brengen aan de Groene Kathedraal in combinatie met een wandeling langs het monument voor de Peetvaders van Almere boven op de Berg ‘Almere Boven’ in het Museumbos: vanaf eind 2019 wordt dat een stuk eenvoudiger dankzij de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg en de Hoge Vaart. Provincie Flevoland maakte  31 juli 2018 bekend dat aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. uit Almere deze opdracht gaat uitvoeren.

Verbinding

De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug zorgt er in de toekomst voor dat de buspassagiers die uitstappen bij bushalte Stichtsekant veilig de Waterlandseweg over kunnen steken terwijl het verkeer over de Waterlandseweg vlot kan blijven doorrijden. Daarnaast verbindt de fiets- en voetgangersbrug het Cirkelbos met het in ontwikkeling zijnde stadsdeel Oosterwold, doordat de brug ook over de Hoge Vaart gaat. Dit vergroot het bestaande netwerk aan paden voor recreatieve fietsers en wandelaars.

Vrijheid en creativiteit

Provincie Flevoland heeft bij deze aanbesteding in de voorselectie 5 aannemingsbedrijven uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. Vervolgens heeft de provincie criteria vastgesteld waarop zij de geselecteerde marktpartijen heeft beoordeeld. Zoals vormgeving van de brug en de invulling van het risicomanagement. Deze manier van aanbesteden geeft de markt relatief veel vrijheid, stimuleert creativiteit en zorgt er voor dat de kennis en expertise van de marktpartijen optimaal worden benut.

Duurzame liggerbrug

Omdat architectonische vormgeving zwaar telde, is aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. al vroeg in de aanbestedingsfase de samenwerking aangegaan met (landschaps)architectenbureau wUrck. Samen zijn zij tot een duurzaam ontworpen liggerbrug gekomen met een totale lengte van 240 meter en 8 overspanningen. De materialen die zij gaan gebruiken voor de liggerbrug zijn beeldbepalend en duurzaam, namelijk Cortenstaal en hout. Cortenstaal veroudert mooi, is goed te hergebruiken, heeft geen afwerking nodig en behoeft vrijwel geen onderhoud. Het hout dat gebruikt wordt voor de brugleuningen en zitbanken is hardhout dat in Almere gerecycled is.

Hoe nu verder

Met de gunning van de opdracht is de aanbestedingsfase afgerond en begint de uitvoeringsfase. De komende periode gaat aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. aan de slag met de verdere voorbereiding van de werkzaamheden, het aanvragen van vergunningen en het opstellen van een definitieve planning. Aan het eind van dit jaar zullen buiten de eerste werkzaamheden zichtbaar zijn. De verwachting is dat eind 2019 de eerste fietsers en voetgangers over de brug kunnen. Kijk voor meer informatie bij onze aanwinsten.

Ontwerpfoto's

Ontwerp van de fiets- en voetgangersbrug
Ontwerp fiets- en voetgangersbrug gezien vanaf de Waterlandseweg
Ontwerp fiets- en voetgangersbrug vanaf de overkant van de Hoge Vaart

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen