Nieuws

Hoe het gaat: Werkzaamheden aansluiting A6 en Anthony Fokkerweg

Vanwege de maatregelen rondom het COVID-19 coronavirus werkt een groot deel van Nederland thuis. Toch gaan de werkzaamheden van bouwbedrijf Heijmans buiten langs de A6 nog onverstoorbaar door voor de nieuwe aansluiting op de A6 en de Anthony Fokkerweg (N727). Via dit nieuwsbericht blijft u via foto’s en video’s op de hoogte van de laatste stand van zaken. Download het infobulletin (5.99 MB, PDF) voor meer informatie over de werkzaamheden.

Week 22
Deze week werd er gewerkt op de weghelft van Almere naar Lelystad. De duiker (onderdoorgang) onder de A6 werd doorgetrokken en eindigt nu bij de Hollandse Tocht. De duiker is opgebouwd uit losse elementen (onderdelen) die tegen elkaar worden gezet. In elk element zit een loopplank speciaal voor dieren zodat zij veilig de A6 kunnen ‘oversteken’. Ook werden deze week de resterende liggers (betonnen balk) van het viaduct gelegd. De hijskraan legt de betonnen balk nauwkeurig neer. De liggers worden aan elkaar gevlochten met stalen draden. Deze draden vormen de wapening waar dadelijk het beton op wordt gestort.


Week 21
Deze week zijn door Heijmans de eerste liggers (betonnen balken) voor het viaduct gelegd. De liggers werden met speciaal vervoer over de A6 naar Lelystad gebracht. Dat leverde bijzondere beelden op. Bij afslag Lelystad moest er worden gekeerd om de liggers vervolgens bij het werkterrein af te leveren. Daarna werden de 35 meter lange liggers vastgeklemd en door twee kranen op de juiste plek gezet. Een hele precieze klus die voorspoedig is verlopen.

 

Week 19
De werkzaamheden bij de A6 verlopen voorspoedig. Het beton is gestort voor het middensteunpunt voor het toekomstige viaduct over de A6. Ook is het talud (schuine helling) bestraat van één van de landhoofden (steunpunt) van het viaduct. Verderop worden de duikerelementen aangebracht midden in de rijbaan waar straks het verkeer vanuit Lelystad naar Almere over rijdt. Omdat er een aantal hoogspanningsmasten rondom het werkterrein staan, geldt er een doorrijdhoogtebeperking voor het werkverkeer.

 

 

Week 18
Om de duiker (onderdoorgang) te plaatsen onder de A6 moet er een groot stuk uitgegraven worden. Het dieptste punt is ongeveer zes meter onder de oppervlakte van het terrein. De lijnen van de toekomstige toerit richting Almere zijn al voorzichtig te zien. Half juni is Heijmans klaar met de bouw van het viaduct. Het zand, wat te zien is op de achtergrond van de foto, wordt dan via het nieuwe viaduct naar de andere kant van de A6 gebracht.

 

Week 17
Een lege A6 tussen Lelystad en Almere betekent dat Heijmans deze week flinke stappen heeft kunnen maken voor het bouwen van het viaduct over de A6, de duiker (onderdoorgang) onder de A6 en de toerit naar Almere op de A6. Op een deel van de vluchtstrook is het asfalt weggehaald (frezen) zodat de toekomstige invoeger kan worden aangesloten op de bestaande snelweg. De toekomstige invoeger is al goed in het zand te zien. Verderop vinden werkzaamheden voor het tussensteunpunt van het toekomstige viaduct in de middenberm plaats. Ook is er al een flink stuk grond afgegraven waar straks de duiker onder de A6 komt te liggen.

 

Week 16
Deze week zijn de vier rijstroken naar één weghelft gebracht zodat Heijmans kan beginnen met het bouwen van het viaduct over de A6 en de duiker (onderdoorgang) onder de A6. Het verkeer van Lelystad richting Almere gaat via een doorsteek over de middenberm naar de andere weghelft over een lengte van twee kilometer. Dit levert een prachtig beeld van een lege snelweg op en er is goed te zien wat Heijmans allemaal doet. Zo worden er nog meer palen in de grond aangebracht waar straks het viaduct op komt te liggen. Ook heeft Heijmans deze week een robot ingezet voor het spuiten van keurig, rechte belijningsstrepen. Deze robot wordt op afstand bestuurd.

 

Week 15
Waar vorige week nog de vorm werd geplaatst om het beton in te storten, is deze week het betonwerk op één van de steunpunten gereed gemaakt. Straks wordt het viaduct hierop aangesloten. Vanaf 15 april start Heijmans met het bouwen van het viaduct over en de duiker (onderdoorgang) onder de A6. Het wegverkeer gaat hierdoor te maken krijgen met extra reistijd omdat zij tijdelijk op de andere weghelft moeten rijden. Voordat Heijmans kan starten met de bouw van het viaduct en de duiker, heeft het bouwbedrijf deze week een aantal voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. In de avonden en nachten is de doorsteek in de middenberm geasfalteerd en is een tijdelijke belijning aangebracht. Daarnaast is te zien hoe de nieuwe Hollandse Tocht bijna af is.

Week 14
Heijmans heeft deze week de bekisting (vorm of mal) geplaatst op een van de steunpunten. In de bekisting wordt beton gestort. Dit beton wordt versterkt met gevlochten staalwerk. Dit heet het aanbrengen van de wapening. Daarnaast is er veel vooruitgang te zien bij het omleggen van de Hollandse Tocht. De zijkanten van de tocht worden voorzien van een houten wand. Dit maakt de nieuwe Hollandse Tocht natuurvriendelijk. Op de achtergrond van de werkzaamheden aan de Hollandse Tocht wordt langzaam de toekomstige Anthony Fokkerweg zichtbaar. Nu nog geschetst in het zand; van de zomer zal het geasfalteerd worden.

 

Week 13
Deze week is Heijmans gestart met het aanbrengen van heipalen. In totaal komen er 64 heipalen aan beide kanten van de A6 in de steunpunten in de zijbermen.

 

Week 12
Heijmans plaatst deze week een 63 meter lange duiker (onderdoorgang). Deze duiker komt onder de nieuwe Anthony Fokkerweg te liggen. De Hollandse Tocht wordt omgelegd zodat er ruimte vrij komt voor de nieuwe afrit. Ook dieren kunnen gebruik maken van de duiker doordat er een speciale loopplank in de duiker zit.

 

Meer informatie?
Neem dan contact op via 0320 265 566 of werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over dit project.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen