Nieuws

Werkzaamheden fietspad N305 Biddingringweg

Het fietspad Biddingringweg gaat dicht voor groot onderhoud. Het pad is de laatste jaren snel verslechterd door opdrukkende boomwortels. De komende maanden worden de populieren gekapt en wordt het fietspad hersteld.

Aanleg fietspad

Werkzaamheden
Allereerst worden de 154 bomen die langs het fietspad staan gekapt. De bomen zijn aan het einde van hun levensduur. Hierdoor vormen ze een gevaar voor (brom)fietsers tijdens harde wind en regen door afbrekende takken. Daarnaast zorgen de boomwortels voor schade aan het fietspad. De wortels drukken het beton omhoog waardoor scheuren zijn ontstaan. Lokale reparaties zijn onvoldoende gebleken. Deze zomer heeft een flora- en faunaonderzoek aangetoond dat er zich geen nesten in de bomen bevinden waardoor de bomen gekapt mogen worden. Gelet op het flora- en faunaseizoen is het najaar het beste seizoen om bomen te kappen. Daarom is besloten om direct actie te ondernemen en niet nog een jaar te wachten.

De 154 te kappen bomen staan vooral langs het fietspad tussen de Hanzeweg en Elburgerweg. Daarnaast betreft het bomen rondom de kruisingen met de Spieringweg, Garnaalweg, Palingweg en Botweg. In het voorjaar van 2020 worden nieuwe bomen (populieren en fladderiepen) geplant. Dit gebeurt naar verwachting eind maart of begin april, als de vorst uit de grond is. Deze nieuwe bomen komen verder van het fietspad af te staan. Na het planten van de bomen wordt het huidige fietspad opgebroken en opnieuw aangelegd.

Bomenkap fietspad Biddingringweg

Planning
De exacte planning van de werkzaamheden is op dit moment nog niet bekend. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk, nog in de maand oktober, te starten met het kappen van de bomen. Direct na afronding van het kappen wordt de schade aan het fietspad opgenomen en wordt bepaald waar het fietspad hersteld moet worden. Op dit moment is de inschatting dat mogelijk over het hele traject tussen de Hanzeweg en de Elburgerweg het beton moet worden vervangen. Tussen de Elburgerweg en Swifterweg is het waarschijnlijk meer in de vorm van lokaal herstel. De herstelwerkzaamheden kunnen naar verwachting in november starten en duren – afhankelijk van de totale lengte van het te vervangen beton – minimaal tot het einde van het jaar.

Bij zowel het kappen van de bomen als het herstellen van het fietspad zal het fietspad uit veiligheidsoverwegingen afgesloten moeten worden voor alle gebruikers. Om de overlast te beperken gaat het fietspad niet over de hele lengte van het traject dicht, maar in fases. Per fase geldt een afsluiting en bijbehorende omleiding. De omleiding loopt bij de werkzaamheden tussen de Hanzeweg en Elburgerweg bijvoorbeeld door de bebouwde kom van Dronten (de Fazantendreef) en bij werkzaamheden tussen de Dronterweg en Palingweg kunnen (brom)fietsers gebruik maken van de Ansjovisweg. Zodra de definitieve planning en fasering bekend is, zal deze gecommuniceerd worden. Omleidingsborden geven ter plaatse de routes aan.

Planningsupdate 11 december 2019
Het fietspad langs de Biddingringweg is voor het grootste gedeelte weer open voor (brom)fietsers. Alleen tussen de Haringweg en Elburgerweg moeten (brom)fietsers gebruik blijven maken van het fietspad in Dronten. Het fietspad hier is zo beschadigd dat het niet veilig gebruikt kan worden door (brom)fietsers. De omleidingsroute loopt door de bebouwde kom van Dronten. Deze afsluiting duurt tot en met volgend jaar.

Planningsupdate 24 oktober 2019
Op woensdag 23 oktober is het fietspad tussen de Dronterweg en de Swifterweg weer opengesteld. Daarmee hoeft (brom)fietsverkeer geen gebruik meer te maken van de omleidingsroute via de Ansjovisweg, Palingweg en het Biddingringpad. Het fietspad is nu afgesloten tussen de Haringweg en de Dronterweg. De omleidingsroute loopt nu via de bebouwde kom van Dronten (de Fazantendreef). De planning is nu dat uiterlijk midden volgende week het traject tussen de Elburgerweg en Dronterweg weer opengesteld kan worden.

Planningsupdate 8 oktober 2019
De planning van de bomenkap is op dit moment als volgt: in week 42 en 43 (14 oktober tot en met 25 oktober) is het fietspad dicht tussen Biddinghuizen en de Dronterweg. (Brom)fietsers worden omgeleid via de parallelweg van het Biddingringpad, de Palingweg, Ansjovisweg en Dronterweg.

Van 28 oktober tot en met 15 november worden de bomen gekapt tussen de Elburgerweg en de Hanzeweg. (Brom)fietsers worden omgeleid via de bebouwde kom van Dronten.

De planning van de herstelwerkzaamheden is nog niet bekend.

Meer informatie
Heeft u een vraag over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 – 265 566 of stuur een e-mail naar werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over dit project.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen