Nieuws

De Friese Sluis wordt opgeknapt

De provincie is op dit moment bezig om alle provinciale bruggen en sluizen op te knappen. Ongeveer 75 jaar na het droogvallen van de Noordoostpolder is het duidelijk dat het opknappen van de bruggen en sluizen echt nodig is. Daarom zijn we gestart met het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen.

Friese sluis bij Lemmer (klein)

Wanneer gaan we aan het werk?
Donderdag 1 oktober starten we met het opknappen van de Friese Sluis en de brug over de Friese Sluis. Om de werkzaamheden aan de brug en de sluis goed uit te kunnen voeren is het nodig de brug en de sluis volledig af te sluiten voor het wegverkeer en de scheepvaart. Voor fietsers, voetgangers en scootmobielen komt er een tijdelijke noodbrug. Omdat er veel aan de brug en de sluis opgeknapt moet worden zijn hier 12 weken voor nodig. Net voor de kerst zijn de werkzaamheden afgerond. Open voor meer informatie de nieuwsbrief.

Wat gaan we doen?
De sluis en de brug worden opgeknapt. Zo worden de sluisdeuren vervangen en komt er een nieuw brugval ( het beweegbare deel van de brug). Ander belangrijk onderdeel is de bouw van een nieuw besturings- en bediensysteem. Verder zijn er aanpassingen nodig aan de bascule kelder onder de brug en worden de onderdelen van staal opnieuw geschilderd. Op een later tijdstip worden ook de wachtsteigers en de remmingwerken aan beide zijden van de sluis ook vervangen.

Waarom worden de weg en de sluis volledig afgesloten?
Om de werkzaamheden veilig en vlot uit te kunnen voeren moeten de brug en de sluis 12 weken afgesloten worden voor het verkeer en de scheepvaart. In verband met de werkzaamheden moet de sluis ook helemaal worden droog gelegd.

Reisinformatie autoverkeer 
Uw reistijd kan behoorlijk langer worden, afhankelijk waar u vandaan komt en waar u naartoe wilt. Al het autoverkeer wordt omgeleid via Bant en de A6 (15 min. extra).

Omleiding Friese Sluis
Omleiding openbaar vervoer

Kom jij ook naar de informatiebijeenkomst?
Op dinsdag 1 september is er een informatiebijeenkomst in de Beachclub, Industrieweg 2 in Lemmer. Tussen 18.30 en 20.30 uur bent u van harte welkom. De koffie staat klaar en we zijn met verschillende mensen aanwezig om uw vragen te beantwoorden en om informatie te geven over het project. Vanzelfsprekend houden we rekening met de geldende corona-maatregelen. Mochten er bijv. te veel mensen tegelijkertijd komen, kan het zijn dat u even moet wachten.

Achtergrond informatie
De Friese Sluis is in 1940 in gebruik genomen en daarmee de oudste sluis in de Noordoostpolder. De sluis heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde, omdat het symbool staat voor het begin van de Noordoostpolder. Sinds 2002 is het sluiscomplex, net zoals het gemaal, ook een Rijksmonument. De sluis heeft een belangrijke functie in de vaarroutes naar en door de Noordoostpolder. De brug over de sluis is een belangrijke verbinding van de dorpen in de Noordoostpolder naar Lemmer en omgekeerd.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 265 566. U kunt ook een e-mail sturen naar werkaandeweg@flevoland.nl. Daarnaast kunt u zich aanmelden voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over één van onze projecten.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infrastructuur van de provincie Flevoland via de telefoonnummer 0320 - 265 566 of via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden in de provincie Flevoland?

Bekijk dan snel onze overzichtspagina met alle meldingen en werkzaamheden.

Bekijk alle meldingen