Code geel: Er is in Flevoland momenteel een waarschuwing van kracht.   Lees meer

Informatie

Strooiroutes

Van 1 november tot half april bestaat er kans op gladheid door vorst, sneeuw en ijzel. In deze periode zijn wij actief om te voorkomen dat de provinciale wegen glad worden door sneeuw of bevriezing zodat u veilig van A naar B kunt reizen. Op de kaart kunt u zien welke wegen en fietspaden wij strooien.

Wat doen wij?
Weerbureau MeteoGroup waarschuwt ons wanneer er kans op gladheid ontstaat. Aan de hand van meteo informatie en sensoren in het wegdek van provinciale wegen, voorspellen zij of er kans op gladheid is. Bij kans op gladheid gaan wij preventief zout strooien op wegen en fietspaden. Wij strooien met een combinatie van zout en zoutwater (pekelwater) zodat het strooizout beter op de weg blijft liggen. We strooien meestal in de nacht of in de vroege morgen. In de nacht zijn de temperaturen vaak het laagst. In geval van sneeuw en ijzel kunnen we extra strooiers en zo nodig de sneeuwschuivers gaan inzetten. De strooiwagens zijn voorzien van een GPS systeem die aangeeft welke snelheid er gereden wordt, ook is zichtbaar hoeveel gram zout en pekelwater er is gestrooid en waar en wanneer de strooier op een bepaalde locatie is geweest.

Wist u dat?

  • Wij circa 750 kilometer wegen, 44 kilometer parallelwegen en 390 kilometer fietspaden preventief strooien om gladheid te voorkomen.
  • Bij het preventief strooien van zout op wegen en fietspaden in de gehele Provincie Flevoland, gebruiken wij per strooironde ongeveer 85 ton zout.
  • Op onze drie vestigingen in Dronten, Emmeloord en Zeewolde hebben we onze zoutvoorraad opgeslagen. Het zout komt van onze leverancier uit Friesland en het zout zelf komt uit een zoutmijn uit Duitsland.
  • Op onze drie vestigingen maken wij zelf pekelwater wat samen met wegenzout ingezet wordt om gladheid te bestrijden.
  • Wij strooien alle provinciale wegen, maar ook diverse wegen en fietspaden van omliggende gemeentes, dit dan voornamelijk buiten de bebouwde kom. Tijdens de strooiwerkzaamheden is er nauw contact met de gemeentes.

Hieronder een aantal foto’s. In de grote ronde tonnen op de laatste foto wordt het pekelwater gemaakt en opgeslagen.

Meer informatie
Heeft u een vraag over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 – 265 566 of stuur een e-mail naar werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over onze wegen.