Informatie

Gladheidsbestrijding in Flevoland

Provincie Flevoland is verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding op alle provinciale wegen binnen Flevoland. Deze wegen zijn te herkennen aan de letter N met een nummer. Bijvoorbeeld Gooiseweg N305. Wanneer het sneeuwt, glad is en vriest doen de medewerkers van de gladheidsbestrijding hun uiterste best om de wegen sneeuw en gladvrij te houden voor alle automobilisten en fietsers. Toch kunnen zij niet altijd voorkomen dat er in de wintermaanden enige overlast blijft bestaan als gevolg van de weersomstandigheden. U rijdt niet alleen over de provinciale wegen maar ook over de gemeentelijke wegen. Een overzicht van waar er gestrooid wordt in Flevoland is hier te vinden.

Gladheid voorkomen met preventieve strooiroutes
In de maanden november, december januari, februari, maart en half april bestaat de kans op gladheid door vorst, sneeuw en ijzel. Het is belangrijk om zout te gaan strooien voordat het glad wordt. Dit noemen we preventief strooien. De medewerkers van de buitendienst houden in de wintermaanden de weersverwachting extra goed in de gaten. Aan de hand van adviezen van het weerbureau MeteoGroup en sensoren in het wegdek bepalen zij of een strooiactie noodzakelijk is.

Strooiroutekaart
Vanuit onze drie steunpunten in de regio’s noord, oost en zuid gaan strooiwagens vol met zout de weg op. Iedere strooiwagen volgt een vaste route. Via de strooiroutekaart kunt u zien welke wegen en fietspaden preventief gestrooid worden. De verschillende kleuren geven aan om welke weg/ fietspad het gaat. Op deze kaart zijn ook de gemeentelijke wegen terug te zien. De gemeenten strooien zelf de wegen binnen de gemeentegrenzen. Onze strooiroutes worden nauw afgestemd met de gemeenten in Flevoland. Wij strooien kleine delen van gemeentelijke wegen en gemeenten een stukje van een provinciale weg zodat we de routes optimaal kunnen strooien.

Wanneer wordt er gestrooid?
Strooien gebeurt meestal in de nacht of in de vroege morgen. In de nacht zijn de temperaturen vaak het laagst. In geval van sneeuw en ijzel worden er extra strooiers en zo nodig de sneeuwschuivers ingezet. De strooiwagens zijn voorzien van een GPS systeem die aangeeft welke snelheid er gereden wordt, ook is zichtbaar hoeveel gram zout en pekelwater er is gestrooid en waar en wanneer de strooier op een bepaalde locatie is geweest.

Wist u dat?

  • Ons zout van onze leverancier uit Friesland komt en het zout zelf uit een zoutmijn in Duitsland?
  • Wij zelf pekelwater maken wat samen met wegenzout ingezet wordt om gladheid te bestrijden? Pekelwater blijft namelijk beter op de weg liggen dan zout en wordt beter ingereden door het verkeer.

Hieronder de infographic over onze gladheidsbestrijding en een aantal foto’s. In de grote ronde tonnen op de laatste foto wordt het pekelwater gemaakt en opgeslagen.

Strooien in de zomer
Bij langdurig warm weer met temperaturen rond de 30 graden strooien wij ook in de zomer. Wij beperken ons dan tot het strooien van de rotondes. Door het warme weer kan de toplaag van het asfalt wat zacht worden en gaan plakken. Als zwaar verkeer over de rotonde rijdt kan het asfalt gaan wringen onder de wielen en wordt het kapot gereden. Het zout werkt als een soort tussenlaag ne voorkomt dat het asfalt gaat plakken. Vergelijk het met meel dat je gebruikt om te voorkomen dat je deeg op het aanrecht gaat plakken. Door de steeds warmere zomers moeten wij steeds vaker strooien in de zomer.

Meer informatie
Heeft u een vraag over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de afdeling infrastructuur via telefoonnummer 0320 – 265 566 of stuur een e-mail naar werkaandeweg@flevoland.nl. Of meld u aan voor onze SMS-waarschuwingsdienst om op de hoogte te blijven over onze wegen.

Met dank aan de zes Flevolandse gemeentes; Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.