Code geel: Op en rond het IJsselmeer en het Waddengebied plaatselijk dichte mist   Lees meer

Projecten

Voorstersluis

Voorstersluis bij Kraggenburg

Periode

Van 3 oktober 2022 t/m 16 december 2022

Wat gaat er gebeuren?

In oktober start zowel de renovatie van de Voorstersluis bij Kraggenburg als de renovatie van de Marknessersluis in het centrum van Marknesse. De renovatie van de Voorstersluis duurt 11 weken. De eerste 9 weken, t/m donderdag 1 december, is de brug over de sluis gestremd voor het autoverkeer en loopt de omleidingsroute via Marknesse. Voor voetgangers, fietsers en bromfietsen wordt een noodbrug aangelegd, zodat zij altijd de sluis kunnen passeren. Voor de scheepvaart geldt dat voor de totale periode van 11 weken de sluis gestremd is. Meer info vind je in onze: Nieuwsbrief

Omleidingsroute

Nieuw brugval Voorstersluis

Het beweegbare deel van de brug, ook wel het brugval of de brugklap genoemd, wordt vervangen. Om te zorgen dat het nieuwe brugval goed kan functioneren is het nodig om ook de zogenaamde ‘brugkelder’ grondig te renoveren. Daardoor is het noodzakelijk om de weg een tijd te stremmen. Het oude brugval bestaat uit een stalen constructie met houten planken en daar overheen een slijtlaag. Het nieuwe brugval is helemaal van staal en heeft ook een zogenaamde slijtlaag. Het nieuwe val ligt al klaar, het is gemaakt tegelijk met het brugval voor de Friese Sluis. De afmetingen van de nieuwe brug zijn hetzelfde als van de oude brug. De verkeerssituatie met verkeerslichten voor de brug, waardoor het autoverkeer om en om de brug moet passeren blijft hetzelfde. De aslastbeperking voor vrachtwagens, die nu geldt, is in de nieuwe situatie niet meer nodig.

Groot onderhoud bruggen en sluizen

Provincie Flevoland is druk bezig om alle provinciale sluizen en beweegbare bruggen in vier jaar op te knappen. Ongeveer 75 jaar na het droogvallen van de Noordoostpolder is het duidelijk dat modernisering van de bruggen en sluizen niet langer kan wachten. Daarom is de provincie gestart met het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’.

In dit project komen de nieuwste inzichten over techniek samen met de eisen die onze huidige samenleving stelt aan infrastructuur. 13 bruggen en 11 sluizen worden in één programma gemoderniseerd om weer jarenlang mee te kunnen als onmisbare schakels voor een veilig en bereikbaar Flevoland. Zowel over het water als via de weg.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Meer informatie over dit project is te vinden op de website www.flevoland.nl en in de Bouwapp. De BouwApp kan via de App store of de Google Play store gedownload worden.

 

 

Hoe

Waarom

  • Het opknappen van de bruggen en sluizen is nodig om te zorgen dat ze de komende jaren goed en veilig blijven functioneren, zodat Flevoland zowel over de weg als het water vlot en veilig bereikbaar blijft.
  • Het beweegbare deel van de brug, ook wel het brugval of de brugklap genoemd, wordt vervangen. Om te zorgen dat het nieuwe brugval goed kan functioneren is het nodig om ook de zogenaamde ‘brugkelder’ grondig te renoveren.
  • Het bedieningssysteem van alle beweegbare bruggen en sluizen in Flevoland wordt vernieuwd, zodat er voor de hele provincie één uniform systeem komt. Dat maakt de bediening eenvoudiger en veiliger.

Planning

Van 3 oktober 2022 t/m 16 december 2022.