Projecten

Zwolsebrug

Zwolsebrug, Urk

Periode

Van maandag 17 mei tot zaterdag 3 juli 2021

Nadat vorig jaar op Urk de Urkersluis en de Arie de Witbrug al zijn opgeknapt, volgt nu de Zwolsebrug. Het bedieningssysteem van de brug en alles wat daarmee samenhangt wordt vernieuwd. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het provinciale project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’, waarin op alle beweegbare bruggen en sluizen op 16 locaties in Flevoland worden gerenoveerd. De details over de werkzaamheden bij de Zwolsebrug zijn terug te lezen in het informatiebulletin.

Welke werkzaamheden gaan er plaats vinden?
Het bouwen van het nieuwe besturings- en bedieningssysteem is een complexe klus. Zo wordt de motor vervangen, zijn er nieuwe elektriciteits- en glasvezelleidingen en -verbindingen nodig, moeten de elektrotechnische schakelkasten vernieuwd worden, komen er nieuwe camera’s en slagboomkasten en moet alles aangesloten worden op de bediencentrale in Lelystad. Werkzaamheden, die deels zichtbaar zijn bij de brug zelf en deels achter de schermen plaatsvinden. Graafwerkzaamheden, plaatsen van nieuwe cameramasten en plaatsen van een nieuw technisch gebouwtje bij de brug zijn straks duidelijk te zien. Verder wordt de brug ook opnieuw geschilderd.

Hoe blijf ik op de hoogte?
Via de gratis BouwApp kunt u de voortgang van de werkzaamheden volgen. Ook wanneer er onverwachte ontwikkelingen zijn zullen wij die in de BouwApp melden. Via de BouwApp kunt u contact met ons opnemen om u vragen te stellen of klachten te melden. Heeft u acute vragen of klachten? Dan kunt u ook bellen op appen met onze omgevingsmanager Seda Dagdelen, tel. 06 30 26 17 26.

Omleiding Zwolsebrug

Hoe

Waarom

  • Door nu een uniform systeem te bouwen wordt de kans op storingen minder en de bediening veiliger.

Planning

Voordat op maandag 17 mei de renovatie van start gaat, zullen al een aantal voorbereidende werkzaamheden in de buurt van de brug uitgevoerd worden. Zo moet er voor de nieuwe technische ruimte via een ‘gestuurde’ boring onder de Urkervaart door, leidingen getrokken worden. Dit laat de gemeente Urk uitvoeren. Wanneer dit precies gebeurt is nog niet vastgesteld. Deze werkzaamheden, die ongeveer twee dagen duren, zal de rotonde op de Urkerweg bij de brug voor de helft afgesloten worden. Het verkeer op de Urkerweg wordt dan door verkeersregelaars om en om via één kant van de rotonde geleid. Medio april vinden er ook al voorbereidende graafwerkzaamheden plaats en zal er de nieuwe technische ruimte geplaatst worden bij de Zwolsebrug. Deze werkzaamheden hebben weinig impact op de omgeving. Wel zullen er gepaste verkeersmaatregelen genomen worden als er vlakbij de weg wordt gewerkt (enkele dagen). Het verkeer zal dan ook via één rijstrook op de rotonde worden geleid. Er zijn dan verkeersregelaars aanwezig om de doorstroom goed te laten verlopen.